Αρνητικές επιπτώσεις από το μειωμένο ωράριο Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων

Αρνητικές επιπτώσεις από το μειωμένο ωράριο Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων

Αρ. Πρωτ. 16869/24.05.2011 

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

 

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στη χώρα μας από το μειωμένο ωράριο των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων. Η πατρίδα μας έχοντας μακραίωνη ιστορία, σπουδαία αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα, αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αποκτά σημαντικά προνόμια προβολής προς το εξωτερικό και τους επισκέπτες της χώρας. Το μειωμένο ωράριο, όμως, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και έχει απρόβλεπτες συνέπειες και κυρίως ζημία στην Εθνική μας οικονομία. Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων, που προσφέρουν οι τουριστικοί φορείς τα οποία  ξεκινούν κυρίως από τα μέσα Μαρτίου και διαρκούν έως και τα τέλη Νοεμβρίου.

Δυστυχώς, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, όμως, κλείνουν στις 3 το μεσημέρι, εις βάρος των οργανωμένων τουριστικών γκρουπ και των μεμονωμένων τουριστών. Έτσι ζημιώνεται η Εθνική μας οικονομία, η χώρα μας εμφανίζει αρνητική εικόνα στα μάτια των ξένων τουριστών και μειώνονται δραστικά τα έσοδα των τουριστικών φορέων. Το ωράριο αυτό είναι επιζήμιο, δυσαρεστώντας τον τουρίστα και δημιουργώντας απώλειες στα έσοδα της χώρας. Οι τουριστικοί φορείς εκφράζουν την αγωνία τους για αυτή την κατάσταση και απαιτούν την άμεσα πρόσληψη φυλάκων, έτσι ώστε να διευρυνθεί το ωράριο των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η εικόνα της χώρας μας, αυξάνεται η τουριστική κίνηση και αυξάνονται τα έσοδα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στη διεύρυνση του ωραρίου των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στη χώρα μας, η μείωση του οποίου προκαλεί τεράστια ζημία στην Εθνική μας οικονομία;

Απάντηση Υπουργείου